Het probleem
Nederlandse kinderen ervaren het minste leesplezier ter wereld en de leesvaardigheid daalt al jaren.
Scholen rapporteren vaker tegenvallende resultaten van de reguliere leestoetsen en het aantal leerlingen dat in groep acht AVI-uit haalt wordt kleiner.
De aandachtsspanne van leerlingen is kort. Leerlingen aan het lezen krijgen - en houden - is lastig en een uitputtende strijd.
De oorzaak?
Iedere leerling persoonlijk helpen met het kiezen van een boek of het vaker afnemen van leestoetsen is geen optie. Dat vergt teveel tijd van leerkrachten. Tijd die ze simpelweg niet hebben.
"Verhoog het leesplezier en de leesvaardigheid van 100.000 leerlingen in het jaar 2025." Een ambitieus project met als doel om de ontwikkeling van het jonge kind te stimuleren en een innovatief softwarebedrijf in de onderwijssector te vestigen dat de blik op software in het onderwijs voor altijd zal veranderen.
Onze missie
"Het onderwijs zag er twintig jaar geleden exact hetzelfde uit!" - Anonieme leerkracht op een verjaardagsfeest. Toch zal diezelfde leerkracht waakzaam zijn wanneer haar schoolleider een nieuwe innovatie introduceert.
Die opmerkelijke contradictie maakt onze missie extreem uitdagend, maar het biedt ook hoop. De leerkracht wil het wel, maar beschermt zichzelf vermoedelijk vanwege eerdere teleurstellingen en hoge werkdruk.
Te vaak springen scholen op de hypetrein. Een nieuwe technologie duikt op en wordt direct geintroduceerd in het onderwijs zonder goed na te denken over de toepassing. Denk aan de Ipad-scholen of het VR-bril onderwijs. Extra, extra, extra ...
Wij zijn ervan overtuigd dat echte impact gemaakt wordt wanneer innovatie gevestigde onderwijsprocessen verbetert en versnelt. Op die wijze blijft er meer tijd over voor de leerkracht om te doen waar ze echt goed in is. Feedback geven, relaties bouwen en aanmoedigen. Menselijke vaardigheden die computers en robots nooit zullen vervangen.
Onze oplossing volgt deze overtuiging en is daarom eenvoudig, maar wel uitdagend. "Help leerlingen met het kiezen van het perfecte boek en automatiseer leestoetsen zodat leerkrachten tientallen uren per jaar besparen."
Voor technische uitdagingen van dit kaliber hebben we technische pioniers nodig. Onderwijs in Beeld streeft daarom om interessante en ogenschijnlijk onmogelijke technische uitdagingen aan te gaan met als doel om zeldzaam aanstormend IT-talent te werven voor de onderwijssector.
Dat klinkt futuristisch, vernieuwend en niet zoals iets dat al bestaat!
Dat is omdat wij geloven in de toekomst van het onderwijs. Dit is het moment om de voortgang in computer science te integreren in het onderwijs evenals dat gebeurt in de zorg en de commerciële sector. Met oog voor leerling en leerkracht, toepassing en werkdruk.
Tijdlijn
augustus 2020
Onderwijs in Beeld start met het interviewen van leerkrachten, ICT-coördinatoren, leescoördinatoren en ALPO-studenten met als doel de meest belangrijke en urgente problemen in het basisonderwijs in de regio Utrecht in beeld te brengen.
oktober 2020
Leerkrachten sturen ons in de richting van het leesonderwijs. Leesmotivatie ontbreekt door de opkomst van nieuwe media, het leesonderwijs is arbeidsintensief en wordt beperkt ondersteunt middels ICT. We gaan op zoek naar samenwerkingen met basisscholen. Tom fietst 214 km door Utrecht en levert alle brochures persoonlijk af.
februari 2021
Ondanks de feestdagen en de als maar strenger wordende Corona maatregelen blijkt het animo voor het concept onder basisscholen in de regio Utrecht groot. Het project start in februari 2021 met de basisscholen: St. Dominicus en OBS Maasplein. Naar verwachting sluiten er medio februari nog meer basisscholen aan.
mei 2021
Bij de ontwikkeling van een nieuwe oplossing is het belangrijk dat het zo snel mogelijk in de praktijk getest wordt, zodat er geen relevante zaken over het hoofd worden gezien. Daarom startte we in mei de eerste pilots, met tal van waardevolle inzichten als resultaat. Zo kon het analysealgoritme verbeterd worden met tientallen leesopnames uit de praktijk en hielpen de inzichten ons bepalen welke functionaliteiten er niet mogen ontbreken als de leessoftware na de zomervakantie in gebruik genomen gaat worden.
juli 2021
Om al het moois wat we in het afgelopen jaar bereikt hebben te vieren, trakteerden we het team (plus aanhang) op een gezellig etentje bij O'Panuozzo, de in onze ogen beste pizzaria van Utrecht.
september 2021
Na 6 weken radiostilte stonden we meteen de eerste week na de zomervakantie klaar om trainingen te organiseren bij de pilotscholen. Zo konden we niet alleen alle betrokkenen het waarom, wat en hoe van de app toelichten, maar ook weer waardevolle inzichten uit de praktijk opdoen. Dit resulteerde meteen in twee extra functionaliteiten die we nog voor de herfstvakantie gaan implementeren.
maart 2022
Harm Jacobs komt het team van Onderwijs in Beeld versterken! De afgelopen maanden heeft Harm met coaching van Stijn naast zijn voltijd studie enorme stappen gezet. Verantwoordelijkheid dragen voor je eigen microservice, zelfstandig te werk gaan en durven vragen wanneer je vastloopt. Zelf had hij het niet altijd in de gaten, maar de afgelopen 3 maanden heeft hij echt gigantische sprongen gemaakt op vakinhoudelijk en persoonlijk gebied.
augustus 2022
Na een jaar hard werken konden we dan eindelijk het hele team van de Willibrordschool in Vleuten kennis laten maken met de Leesapp. Wat een onwijs leuke en enthousiaste groep en wat een mooie start van het nieuwe schooljaar!
december 2022
Sinds de start van het nieuwe schooljaar zijn er tot en met de kerstvakantie 30 scholen de Leesapp gaan gebruiken en waarderen ze ons met een 4,9/5 sterren op Google!