Bibliotheeksoftware: 5 alternatieve systemen voor basisscholen

Welke bibliotheek software past het beste bij jullie basisschool of wat is een goed alternatief voor jullie huidige bibliotheeksysteem?

Door Tom Buunk op 19 mei, 2023

schoolbibliotheek-beheren

Voor wie is dit?

Je werkt op een basisschool en bent op zoek naar bibliotheeksoftware om jullie collectie te beheren.

  • Want zonder een goed systeem merk je dat het een uitdaging is om de schoolbibliotheek op orde te houden. Welke boeken staan er eigenlijk in de bieb? Wie heeft welk boek en is het boek dat ik wil (voor)lezen nu wel beschikbaar?

  • Want de software die jullie nu gebruiken werkt niet voor jullie school, omdat het veel tijd kost om de boeken ‘in te werken’ en niet iedereen er goed mee overweg kan.

  • Want je wilt in beeld brengen welke boeken de leerlingen eigenlijk lezen. Zijn er boeken die meer aandacht verdienen en zijn er boeken die nog gesaneerd kunnen worden?

Introductie

In dit artikel vergelijken we 5 alternatieve bibliotheeksoftware en geven we een idee over de overeenkomsten en verschillen, de voor- en nadelen en de gebruikskosten van ieder systeem.

Belangrijk om alvast over na te denken zijn de volgende aspecten:

  • Gebruiksvriendelijkheid: Is het voor iedereen makkelijk te gebruiken? Of ligt de verantwoordelijkheid bij een specifiek persoon?
  • Flexibiliteit & toegankelijkheid: Is het op verschillende manieren in te zetten en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de boeken toegankelijk zijn voor de leerlingen?
  • Leesbevordering: Is het mogelijk om leerlingen goed te ondersteunen bij het kiezen van de juiste boeken?

Vijf alternatieve bibliotheeksystemen

  1. Aura Junior
  2. Colibris
  3. SchoolWise
  4. BoekMee
  5. De Leesapp
  1. Aura Junior

    Aura Junior bestaat al meer dan twintig jaar en is gebouwd op het principe van een uniek volgnummer. Dat betekent dat er op ieder boek een unieke barcode geplakt moet worden die aan het boek gekoppeld is.

    Het geeft leerlingen de mogelijkheid om boeken te zoeken op thema of niveau en beoordelingen te geven aan boeken, waarna ze aanbevelingen krijgen van die boeken die onder hetzelfde thema vallen.

    Leerkrachten kunnen themalijsten samenstellen en met pictogrammen een thema of niveau aanduiden.

  2. Colibris

    Colibris bestaat ongeveer net zo lang als Aura Junior en is ook gebouwd op het principe van unieke volgnummers.

    Colibris stuurt automatische herinneringen uit en biedt een overzicht waar geleende boeken zich bevinden.

    Leerlingen kunnen in de app met hun smartphone de barcode scannen om een boek te lenen. In de app kunnen ze ook hun reserveringen aanpassen.

    Je kan het in je webbrowser gebruiken of via de app, zonder extra software te installeren.

  3. SchoolWise

    SchoolWise wordt vooral gebruikt door bibliotheken voor het opzetten en organiseren van een zogeheten "Bibliotheek op school".

    Het geeft leerlingen toegang tot (informatie over) de boeken op school en op sommige scholen is het zo ingericht dat leerlingen zelfstandig boeken kunnen lenen.

    Via een koppeling met MediaWise, een andere oplossing van OCLC, kunnen leerlingen en leerkrachten inzicht krijgen in de leengeschiedenis.

  4. BoekMee

    BoekMee is een recenter ontwikkeld systeem dat gebruikmaakt van de oorspronkelijke ISBN-nummers.

    Het is mogelijk om meerdere collecties aan te maken, voor bijvoorbeeld een thema of groep. De beheerder kan de leengeschiedenis van iedere leerling inzien.

  5. De Leesapp

    De ontwikkeling van de Leesapp is begonnen in 2021 en is nog altijd gaande.

    De meeste functies zijn gericht op leesbevordering, maar de applicatie heeft ook alle functies om de collectie te beheren en voor het gebruik als uitleensysteem.

    Zo kunnen zowel beheerders, ouders, leerkrachten en leerlingen zelf via ieder gewenst device (laptop, tablet, telefoon) boeken uitlenen en inleveren.

    Verder krijgen leerkrachten inzicht in de betrokkenheid, leesmeters en leesvaardigheidsontwikkeling van iedere leerling en krijgen leerlingen persoonlijke boekaanbevelingen op basis van hun leesgedrag.

De verschillende bibliotheeksoftware op een rij:

De LeesappAura JuniorColibrisSchoolWiseBoekMee
ApparatuurTelefoon-, tablet en laptopComputer terminalComputer terminalComputer terminalComputer terminal
VolgnummerISBN boekUniek nummerUniek nummerUniek nummerISBN boek
BeheerpreciesieSoepel tot striktStriktStriktStriktStrikt
ToegankelijkheidZeer toegankelijk tot beperktBeperktBeperktToegankelijk tot beperktBeperkt
Flexibiliteit in fysieke inrichtingCentrale bibliotheek of klassenbibliothekenCentrale bibliotheekCentrale bibliotheekCentrale bibliotheekCentrale bibliotheek of klassenbibliotheken
Flexibiliteit in procesinrichtingVia bibliothecaris, leerkracht of leerling zelfVia bibliothecarisVia bibliothecaris of leerling zelfVia bibliothecaris of leerling zelfVia bibliothecaris
BoektipsOp basis van een uniek leesprofielOp basis van themaNeeOp basis van themaNee
Inzicht in leesgedragInzicht in gelezen titles en leesmetersInzicht in gelezen titelsNeeInzicht in gelezen titlesInzicht in gelezen titles
Inzicht in leesvaardigheidInizcht in leesvaardigheid met trendvoorspellingNeeNeeNeeNee
Collectie-uitbredingCollectieadvies op maatVia BiblionNeeNeeNee

Een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem

Eigenlijk is de Leesapp als enige speciaal ontwikkeld voor basisscholen, waarbij de leerling en het leesplezier centraal staan. Alle andere systemen zijn ontwikkeld vanuit het perspectief van een echte bibliotheek. Dit levert vaak een frustratie op voor leerkrachten.

Een schoolbibliotheek op een basisschool is anders. Is het echt nodig om precies te weten welk specifiek exemplaar welke leerling heeft? Of is het voldoende om te weten dat een leerling een bepaalde titel heeft geleend? Staan de boeken in de klas of op een centrale plek? Mogen leerlingen zelfstandig boeken lenen of pakken hulpouders of leerkrachten deze taak op?

Zo'n speciale situatie verdient een aanpak op maat.

Wanneer je toch een zeer strikt uitleenproces wilt hanteren is een systeem dat gebruikmaakt van een uniek volgnummer wel aan te raden. Zo niet, dan kun je kiezen voor een systeem dat gebruikmaakt van het ISBN als volgnummer. Dat scheelt voor een grote bibliotheek al snel 100 uur aan inwerktijd.

Wie gaat de boeken uitlenen?

Mocht je een traditioneel beheersysteem willen gaan gebruiken, dan is de enige praktische oplossing om een biebbeheerder aan te wijzen die op bepaalde tijdstippen in de bieb aanwezig is om boeken uit te lenen.

Het is aan te raden om deze verantwoordelijkheid te verdelen tussen de concierge, leerkrachten en hulpouders, zodat de bieb vaak toegankelijk is.

Ga je met de Leesapp aan de slag dan is het ook mogelijk om de leerkrachten en leerlingen zelfstandig boeken te laten lenen. Wij kunnen geen beste leenproces voor je aanwijzen. Het succes van het leenproces is afhankelijk van de unieke situatie op jullie school en de uitvoering.

Hieronder vindt je een samenvattend overzicht van de drie benaderingen en een meer gedetailleerde toelichting.

VerantwoordelijkheidLeerlingenLeerkrachtenHulpouders
BeheerprocesLeerlingen lenen zelfstandig boekenLeerlingen lenen boeken via de leerkracht in de klasLeerlingen lenen boeken via de hulpouder in de schoolbieb
BeheerprecisieSoepelStriktStrikt
ToegankelijkheidZeer toegankelijkGemiddeldBeperkt
Tijdsinvestering leerkrachten5 minuten per dag15 minuten per dagGeen extra tijdsinvestering
Betrokkenheid leerkrachtenBeperktHoogBeperkt

Een toegankelijke schoolbibliotheek waarbij leesbevordering centraal staat

Omdat de leesapp als enige speciaal is ontwikkeld voor basisscholen, kan het ook breder ingezet worden om het leesonderwijs op school te ondersteunen.

Zo krijgen de verantwoordelijken voor de schoolbibliotheek niet alleen een gedetailleerd overzicht van de samenstelling van de collectie, maar ook antwoord op vragen zoals:

  • Welke categorie boeken er over- of ondervertegenwoordigd?
  • Welke populaire series zijn incompleet?
  • Welke boeken zijn er onderbelicht
  • Welke boeken zijn een passende uitdaging voor deze leerling?
  • Etc.

Leerkrachten krijgen daarnaast inzicht in het leesgedrag van leerlingen, zowel op school als thuis. Welke boeken lezen de leerlingen? Hoeveel leesmeters maakten ze de afgelopen maand? Welke leerling heeft een extra zetje nodig?

Deze inzichten in het leesgedrag van de leerlingen kunnen worden ingezet om een weloverwogen keuze te maken bij de aanschaf van nieuwe boeken. Op die manier wordt het boekenbudget optimaal besteed.

Dat is waarom we zeggen: eindelijk 100% grip op de schoolbibliotheek.

Kortom, de leesapp gaat veel verder dan het beheren van een schoolbibliotheek. Het is een alomvattende oplossing om het leesonderwijs te ondersteunen met de schoolbibliotheek als basis.

Nog vragen hebben over het opzetten, beheren en onderhouden van een schoolbibliotheek? Lees de complete schoolbieb gids! Hier vind je al onze kennis over het opzetten van een schoolbibliotheek.

Maak kennis met de Leesapp

Hoe de Leesapp van Onderwijs in Beeld helpt bij het beheren van jullie schoolbibliotheek.

De boekencollectie inscannen en inventariseren.

Het inscannen van de boekeninventaris is de eerste stap richting de perfecte schoolbibliotheek.

Het werkt eenvoudig via je telefoon, tablet of laptop. Oude randapparatuur zoals barcode scanners aanschaffen is overbodig. Je zou morgen al kunnen starten!

Een gebruiksvriendelijk en modern uitleensysteem.

Een moderne en eenvoudige omgeving zonder verwarrende functies die je toch niet gaat gebruiken. Op die manier heeft jullie team het inscannen, lenen en terugbrengen van boeken zo onder de knie.

screenshot boek
screenshot thema overzicht

Zoek binnen 24 globale thema's.

Met de zoekfunctie zijn alle boeken op school automatisch gecategoriseerd op deze 24 globale thema’s. Het werkt net zoals Spotify.

Ook is het mogelijk om boeken te zoeken op titel en auteur en weet iedereen precies waar ieder boek is.

Iedere leerling altijd het juiste boek.

We bouwen voor iedere leerling een uniek leesprofiel op basis van het leesgedrag. Met welke hoofdpersoon kan een leerling zich identificeren? Leest de leerling liever fictie of informatie boeken? Wat vindt de leerling interessant?

Met dit unieke leesprofiel van zo'n 1000 variabelen kunnen we voorspellen hoe groot de kans is dat een leerling een boek uitleest.

Met de boekaanbevelingsfunctie kan ieder leerling zelfstandig of onder begeleiding van een leerkracht altijd een passend boek kiezen dat beschikbaar is in de schoolbibliotheek.

screenshot boekaanbevelingen

Hoe leen ik een boek uit?

1

Scan de boekenlegger

Iedere leerling krijgt een eigen boekenlegger die de beheerder met zijn telefoon kan scannen.

2

Leen het nieuwe boek

Scan de barcode van het nieuwe boek en selecteer de kast waar de leerling het boek heeft gepakt.

3

Geef de voortgang door

Heeft de leerling het boek uitgelezen? Zo nee, op welke bladzijde is de leerling gestopt?

4

Lever het boek in

Nadat de Leesapp weet of de leerling het boek heeft uitgelezen, lever je het boek in.

Nooit meer wachten op biebpasjes.

Door de koppeling met ParnasSys worden nieuwe leerlingen automatisch toegevoegd en kunnen ze direct een boek lenen.

100% Grip op de bieb

Altijd helder waar ieder boek is.

screenshot boekencollectie analyse

Advies op maat van lokale kinderboekexperts

Deel de collectie met jullie lokale partner, zodat zij beter kunnen helpen met het kiezen van aanvullende boeken die passen bij jullie onderwijs en schoolidentiteit.

onderwijs_in_beeld_mockup_mobile
onderwijs_in_beeld_mockup_tablet

De Leesapp

Aanbod


100% grip op de schoolbibliotheek

Biebscan


  1. Schoolaccount met levenslange toegang
  2. Advies (digitale) bibliotheekinrichting
  3. Zelf de boekencollectie inscannen
  4. Boekenlijst downloaden in spreadsheet
  5. Bestellijst maken o.b.v. wensen lln.
  6. Deel collectie met lokale bibliotheek of (kinder)boekwinkel

Betrokken team en leesbevordering

Basis


  1. Koppeling met ParnasSys of ESIS
  2. Het hele team inzicht in collectie
  3. Geavanceerde zoekmachine
  4. `Meer zoals dit` sectie onder de boeken
  5. Voorleestips voor leerkrachten

Leesgedrag volgen en persoonlijke boektips

Compleet


  1. Optioneel activeren in de basis
  2. Volg het leesgedrag van leerlingen
  3. Boeken uitlenen op school en voor thuis
  4. Persoonlijke boektips voor leerlingen
  5. Inzicht in leestrends en populaire / onderbelichte boeken

Vragen


Veelgestelde vragen

  1. Werkt het voor ons type school?
  2. Is het ingewikkeld in gebruik?
  3. Moet het hele team hiermee gaan werken?
  4. Staan onze eigen boeken in de app?
  5. Wat als de boeken verspreid zijn over de school?
  6. Heeft iedere leerling een eigen device nodig?
  7. Wat als we al een uitleensysteem hebben?
  8. Hoe wordt het leesgedrag en worden de leesmeters geregistreerd?
  9. Hebben jullie een integratie met ParnasSys en ESIS?
  10. Hoe gaan jullie om met de AVG?

Onbeantwoorde vragen?

Plan een kennismakingsgesprek in.